zondag 17 juni 2012

Op Bonaire neemt de onvrede van de bevolking steeds meer toe.

Op het ogenblik heerst er grote onvrede op het eiland. Dit is voornamelijk ontstaan nadat Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland is geworden. Enerzijds wordt de onvrede gevoed door een paar politieke partijen, aan de nadere kant heeft de Nederlandse overheid dit over zichzelf afgeroepen.

Het is min of meer direct begonnen na 10-10-2010. Er waren redelijke verwachtingen bij de eiland bewoners door veel toezeggingen van de Ned. Overheid (of als zodanig gerapporteerd in de kranten) en door de houding van de Nederlandse ambtenaren op Bonaire.
Door het uit elkaar halen van de Nederlandse Antillen, had er meer vooraf geregeld moeten zijn, maar de target datum was belangrijker dan een goede en overdachte overgang.
Voorbeeld: De meeste invoer voor Bonaire loopt via Curaçao, die als een goed havenbeheerder de goederen in transito zou moeten behandelen. Dit gebeurt niet of niet goed en hierdoor ontstaan extra heffingen op producten voor Bonaire. Dit resulteert in hogere kosten voor de bewoners van Bonaire. Per 1 Juli a.s. zouden deze kosten verdwijnen aldus een afspraak tussen Schotte en Donner. Ben benieuwd of dit doorgaat en wie dit bewaakt.

Ook zijn er in 2010 veel ambtenaren op het eiland te werk gesteld om alles snel te regelen. Kan ik me voorstellen, maar het zou kwalitatief beter geweest zijn als er stap voor stap invoering geweest zou zijn. Beter te implementeren en na te leven. Te veel veranderingen en te snel. Dus wederom, kwantiteit voor kwaliteit!!

Verder is de Nederlandse overheid direct begonnen met de douane en belastingdienst in een nieuw kantoor te zetten. Prachtig hoor, maar dit kost alleen maar geld en levert op korte termijn niets op. Ook allemaal nieuwe auto’s voor douane, het kan niet op.
Politiebureau (de wacht) verbouwen en nieuwe aanbouw, nieuwe auto’s (niet de kleinste wagens).
Gevangenis ingericht en uitgebreid. Het juridisch apparaat in een net gerenoveerd gebouw, het kan niet op!
Het ziekenhuis wordt uitgebreid en meer specialisatie op Bonaire, dit is toe te juichen.
Achterstallige belastingen als eerste geïnd, terwijl de verwachting was dat er direct begonnen zou worden met verbeteringen voor het eiland. Grote tegenvaller dus. Ook de middenstand moest overhaast nieuwe constructies bedenken omdat de regelgeving veranderde. Later werden de regels weer bijgesteld omdat het niet allemaal goed werkte.

Doordat de lokale overheid chronisch geld te kort komt, is er druk uitgeoefend om meer inkomsten te genereren. Dit resulteerde in een verhoging van de erfpachtcanons. De meeste zijn ca 400% verhoogd en de rekening viel net voor de Kerst op de mat bij iedereen. Goede timing!! Volgens mij kan het niet op de manier waarop het nu geregeld is. Er is bezwaar gemaakt maar tot op heden nog steeds geen antwoord op de bezwaarschriften. Het innen is natuurlijk wel begonnen!!

Dit alles en de invoering van de dollar waarbij de prijzen door een groot aantal supermarkten net iets teveel zijn verhoogd (omzetten van NAF naar USD dollar niet geheel controleerbaar omdat de prijzen variëren), is het eiland in het verkeerde keelgat geschoten. En terecht!

De kosten zijn in korte tijd behoorlijk gestegen. Dat is voor de groep zwakkere in de samenleving niet op te vangen. Er was armoede op het eiland, maar dat is alleen maar sterk toegenomen. Het is triest om dit alles te constateren.

Ook de arrogantie van sommige Nederlandse ambtenaren en/of aanhang is ergerlijk. Mensen storen zich hier aan. Het eiland is en blijft domein van de Bonairianen en niet van ambtenaren uit Den Haag! Denk er eens over na.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, lang niet alles wat er speelt. Natuurlijk willen lokale politieke partijen liefst alles zelf regelen inclusief de financiën, maar hier speelt dus veel meer.